Activitate misionară in Parohia Sf. Agata – Catania, Sicilia

Scurt Istoric

La data de 2 iulie 2006, cu binecuvântarea Înaltpreasfintiei Sale Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale si sub îndrumarea Preasfintiei Sale Siluan, Episcopul ortodox roman al Episcopiei Italiei, a luat fiintă Parohia Ortodoxa Română de la Catania, cu hramul Sf. Mucenite Agata, ocrotitoarea acestui oras (sărbatorită la data de 5 februarie).

Existenta acestui sfânt locas se datorează binecuvântării Excelentei Sale Mons. Gristina, Arhiepiscop al Cataniei, sprijinului inegalabil al Caritasului Diocezan Catanez, reprezentat prin Părintele Valerio Di Trapani, si nu în ultimul rând, cu dragostea si bunăvointa Parohiei “Crocifisso della Buona Morte”, reprezentată de Preotul Paroh Giuseppe Glizzo.

Tânărul Preot Paroh Valentin Dumitru Ilies (născut pe data de 14 Octombrie 1980, Pascani Iasi) a primit responsabilitatea de a păstori această parohie cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Iosif, Arhiepiscop si Mitropolit, la recomandarea Preasfintitului Părinte Siluan, Episcop Vicar al Italiei.

După cîteva luni de misiune si sacrificiu cu credinciosii dornici de a avea un locas de rugăciune, s-a reusit împodobirea si construirea unui mic iconostas după cum prevede traditia ortodoxă. Pe data de 19 Noiembrie 2006, la invitatia comunitătii locale, Prea Sfintia Sa Siluan a sfintit capela si micul iconostas, astfel inaugurând oficial Parohia Sf. Mucenita Agata.

Slujba a fost oficiata de catre Preasfintia Sa Siluan, cu un sobor de preoti români (preot Ionel Barbarasa-Palermo, preot Pavel Matyas-Canicatti), greci si italieni ortodocsi din Sicilia, reprezentanti ai Patriarhiei de Constantinopol. La acest eveniment ne-am bucurat de prezenta Excelentei Sale Arhiepiscopul Mons. Gristina, preoti romano-catolici din Catania si Palermo, precum si a unei delegatii oficiale din partea Administratiei orasului Catania. Lucrul cel mai îmbucurator a fost prezenta, într-un numar deosebit de mare, a credinciosilor români dar si a celor italieni, care au sarbatorit împreuna nasterea acestei parohii prin rugaciune si prin agapa traditional româneasca.

Un alt eveniment important din viata parohiei a fost Hramul Sf. Mucenite Agata (5 februarie 2007), sarbatorit prin slujirea Sf. Liturghii de catre un sobor de preoti si diaconi (preot Nilo Vatopedinos, Vicar pentru Calabria si Sicilia, al Patriarhiei de Constantinopol; preot Ionel Barbarasa, Paroh-Palermo; preot Pavel Matyas, Paroh –Canicatti; diacon Iusca Paul Hristea-Catedrala Mitropolitana Iasi).

De cand s-a început slujirea Sf. Liturghii si a Sfintelor Slujbe în aceasta Biserica, se poate citi pe chipul fiecaruia dintre credinciosi bucuria si multumirea pentru binefacerile date tuturor de existenta acestui Sfânt lacas. Si astfel, de la o duminica la alta, biserica noastra a devenit din ce in ce mai bogata în rugaciune si aspectul ei, dupa cum puteti vedea in imaginile alaturate: