Vizită pastorală a IPS Mitropolit Nicolae în Texas

În zilele de sâmbătă 27 februarie și duminică 28 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae a făcut o vizită pastorală în Texas.

Sâmbătă 27 februarie, IPS Nicolae a slujit Sf. Liturghie în biserica parohiei Nașterea Maicii Domnului din Austin înconjurat de un sobor de preoți: Pr. Paroh Dumitru Ilieș, Pr. Iulian Aniței de la parohia Acoperământul Maicii Domnului din Houston, TX, Pr. Alessandro Margheritino, secretar al Mitropoliei OCA, Pr. Valentin Ilieș de la parohia Sf. Ioan Casian din San Antonio și Diacon Gabriel Ilieș de la parohia gazdă. Câțiva membrii ai corului Tronos al Patriarhiei Române, dirijați de Arhidiaconul Mihail Bucă, au oferit răspunsurile la strană spre bucuria credincioșilor parohiei.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre perioada specială a anului bisericesc pe care am început-o cu duminica precedentă:

Cu Duminica Vameşului şi a Fariseului începem urcuşul nostru de 10 săptămâni către praznicul Învierii Domnului. Şi nu poate fi început mai potrivit decât cel al gândului și rugăciunii smerite către Dumnezeu. În faţa lui Dumnezeu nu ne putem prezenta oricum. Cei ce dorim să o facem trebuie să ştim că Dumnezeu ne caută pe toţi, dar nu se impune nimănui, Dumnezeu doreşte întoarcerea fiecăruia, dar nu sileşte pe nimeni să-şi îndrepte paşii către El, Dumnezeu se pogoară în sufletele tuturor dacă sunt pregătite să-L primească. Rostul Triodului este acela al trezirii noastre la realitate, acea realitate sufletească care nu poate fi recunoscută uşor în tumultul vremilor actuale şi care ne descoperă pe noi în faţa Tatălui ceresc. Pornind de la această realitate, putem să punem fiecare început bun de pregătire, pentru ca Sfânta Înviere să ne afle gata să primim lumină din lumina Mântuitorului.

Sâmbătă seara, IPS Nicolae împreună cu soborul de preoți au oficiat slujba Vecerniei cu Litia în cinstea Sf. Cuv. Ioan Casian, ocrotitorul parohiei din San Antonio. În cuvântul său, Mitropolitul Nicolae a amintit că anul 2021 este dedicat de Patriarhia Română Pastorației românilor din afara României, prilej de cinstire a ocrotitorilor și misionarilor ortodocși. Între aceștia se numără și Sf. Ioan Casian, împreună cu Sf. Cuv. Dionisie Exiguul și Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, ca cei ce au împlinit o misiune în afara României. Între misionari îi numărăm și pe Sf. Ierarh Rafael de Brooklyn, pomenit pe data de 27 februarie, întâiul episcop ortodox hirotonit pe pământ american, dar și sfinții dragi ortodocșilor americani, Nicolae Velimirovici și Ioan Maximovici.

A doua zi, duminică 28 februarie, duminica a 2-a Triodului, sărbătoarea patronului parohiei a continuat cu slujba Aghiazmei mici pentru binecuvântarea lucrărilor de înnoire a bisericii și Sf. Liturghie săvârșită de IPS Nicolae și soborul de preoți, răspunsurile fiind date de Arhid. Mihail Bucă și însoțitorii săi din Tronos.

În cuvântul de învatățură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia zilei, cea a Întoarcerii Fiului Risipitor:

Fiecare dintre noi suntem în situaţia Fiului Rătăcitor. Fiecare îl părăsim pe Tatăl Ceresc şi pornim în căutarea unei realizări efemere, lipsite de dragostea şi călăuzirea Lui. Fiecare dintre noi repetăm greşeala primului om şi ne considerăm maturi şi stăpâni ai propriei sorţi. Fiecare dorim să cunoaştem viaţa şi să experimentăm bogăţia ei, uitând că viaţa adevărată nu este decât aceea în comuniune cu Dumnezeu. Iar procedând aşa, nu adăugăm nimic fiinţei noastre, nu ne câştigăm nici pace, nici bucurie, nici fericire, ci numai iluziile acestora. Pentru a le dobândi pe cele adevărate, trebuie să urmăm exemplul Fiului din parabolă şi să ne întoarcem către Tatăl. Bucuria Lui va fi mare şi sinceră, iar această bucurie ne-o va transmite şi ne va restaura pe poziţia de fii, de cei împreună moştenitori cu El, nu numai a unei păci, bucurii şi fericiri pământeşti, ci a celor veşnice cereşti.

Apoi a vorbit despre viața și misiunea Sf. Cuv. Ioan Casian, întemeietor al monahismul apusean prin transpunerea experienței Părinților din Răsăritul creștin în specificul creștinismului din Galia la începutul secolului al V-lea.

La finalul Sf. Liturghii, Părintele paroh Valentin Ilieș a mulțumit ierarhului, preoților și membrilor grupului Tronos pentru participarea la hramul parohiei. De asemenea, ostenitorilor care au contribuit la împlinirea lucrărilor de restaurare exprimând speranța că biserica va putea fi sfințită curând. Preotul și credincioșii ortodocși români din San Antonio dau slavă lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată!

Pr. Valentin Ilieș 

Lasă un comentariu